Drzewa owocowe- porady

Uprawa drzew owocowych

W rodzinnych ogrodach działkowych powinny być uprawiane przede wszystkim karłowe drzewa owocowe. Daje to szansę zgromadzenia na każdej działce większej liczby drzew różnych gatunków i odmian, rozłożenia w czasie zbioru owoców (od odmian najwcześniejszych do najpóźniejszych). Taki sposób zagospodarowania działek jest również okazją do wprowadzania do upraw nowości sadowniczych. Ponadto drzewa na podkładkach karłowych są łatwiejsze w pielęgnacji, nie wymagają bowiem intensywnego cięcia i prześwietlania, zbioru owoców dokonuje się stojąc na ziemi lub niewielkiej drabinie.

Zaletą uprawy drzew karłowych jest także wczesność ich wchodzenia w okres owocowania – już w 2 –3 roku po posadzeniu drzew uzyskuje się pierwsze dorodne plony.

Powoli w przeszłość odchodzą drzewka na podkładkach silnie rosnących (siewki Antonówki, A 2). W sprzedaży, z roku na rok, coraz więcej jest drzewek, zwłaszcza jabłoni i gruszy, dostępnych jest na podkładkach karłowych (dla jabłoni: M.9, P 16 i P 2; dla gruszy: klony pigwy MA i S1) i półkarłowych (dla jabłoni: P 60, M.26, P 14, M.7, MM 106). Ułatwia to podjęcie decyzji o wymianie starych, silnie rosnących drzew na nowe, często lepszych odmian i przede wszystkim mniejszych rozmiarów. Pamiętajmy też, że drzewa na podkładkach silnie rosnących dają pierwsze plony dopiero po ok. 8 latach od posadzenia. Wymagają również intensywniejszego cięcia.


6 powodów, dla których warto sadzić drzewa na podkładkach słabo rosnących:

- Mniejsza siła wzrostu drzewa (rozmiary drzewa)

- Łatwość formowania korony

- Wczesne wchodzenie w owocowanie

- Łatwiejsza pielęgnacja

- Zajmują mniej miejsca

- Łatwość karczowania

 

Po co tniemy drzewa?

Celem cięcia i prześwietlania drzew owocowych jest :

•        nadanie drzewom właściwej formy,

•        utrzymanie planowanego przez działkowca kształtu i rozmiaru koron,

•        utrzymanie właściwej proporcji pomiędzy pędami starymi a młodymi,

•        usuwanie pędów uszkodzonych i chorych,

•        zapewnienie równowagi fizjologicznej pomiędzy wzrostem drzewa a    jego owocowaniem,

•        gwarancja uzyskiwania corocznego plonowania,

•        poprawa wielkości, zdrowotności i wybarwienia owoców,

•        zwiększenie ilości cukrów w owocach, co poprawia walory smakowe,

•        odmłodzenie drzew starych, które powoduje również przedłużenie ich   życia oraz okresu owocowania,

•        łatwość ochrony drzew przed chorobami i szkodnikami,

•        łatwość zbioru owoców rosnących w zasięgu ręki użytkownika działki.

 

Kiedy tniemy drzewa owocowe na działkach?

Cięcie zimowe drzew owocowych wykonywane powinno w lutym lub marcu jest zabiegiem koniecznym.

 

Na działkach warto polecać inny termin cięcia drzew owocujących – w czasie kwitnienia i do 2 tygodni po nim.

Działkowcy nie muszą się spieszyć, poza tym na działkach na powierzchni 3OO-5OO m2 rośnie przeważnie od kilku do kilkunastu drzew owocowych, przy czym wiśnie tnie się latem, po zbiorach owoców.

Ciecie drzew owocowych w okresie kwitnienia zalecane jest dla drzew jabłoni i gruszy, które rosną bardzo silnie, obficie kwitną lub dla drzew, które owocują przemiennie, co drugi rok.

Ten sposób prześwietlania jest preferowany szczególnie dla drzew starych i zaniedbanych, których wysokie korony zacieniają działkę, nie gwarantując uzyskania odpowiednich plonów. Owoce z nadmiernie rozrośniętych drzew owocowych trudno zebrać, przez co przeważnie opadają i są uszkadzane przez osy.

Cięcie to wykonywane jest w celu odmłodzenia koron i zmniejszenia rozmiarów drzew. Zasady takiego cięcia:

•        cięcie starych drzew powinno być bardzo radykalne,

•        wykonuje się je na drzewach wysokich, zaniedbanych, przez wiele lat   nieciętych, na których strefa owoconośna przeniosła się na boki i wierzchołki koron.  Środek  koron tych  drzew jest  bezproduktywny  i stanowi strefę długich gałęzi ogołoconych z liści i owoców.

•        cięcie polega na gruntownym obniżeniu koron drzew przez usunięcie szczytu korony i gałęzi cieniujących środek drzewa;

•        przewodnik drzewa skracamy do ok. 3 m,

•        w wyniku tego cięcia korona drzewa staje się niższa o 1/3 do 2/3 i otwarta

od góry,

        

•        po skróceniu korony i wycięciu zbędnych pędów prześwietlamy gałęzie na jej obwodzie (do rozpiętości ok. 3–3,5 m),

•        cięcie  odmładzające  można  rozłożyć na dwa trzy lata.

 

 

Korzyści z cięcia drzew w czasie kwitnienia:

1.      Wykonanie zabiegu odmłodzenia koron drzew owocowych w okresie kwitnienia ogranicza zjawisko wyrastania na pozostawionych konarach   licznych długopedów  tzw.  wilków, które nie mają już takiej siły wzrostu, jak przy cieciu zimowym lub wczesnowiosennym. Cięcie w tym terminie ogranicza zatem również potrzebę pracochłonnego cięcia letniego.

2.      Ponieważ tniemy drzewa już po wiosennych przymrozkach unikamy uszkodzeń przymrozkowych pędów pozostawionych po cięciu.

3.      Poprawa jakości, wielkości i wybarwienia owoców.

4.      Drzewa  owocowe  zachowają równowagę  fizjologiczną, co pozwala na uzyskanie plonu w roku bieżącym i zawiązanie latem pąków kwiatowych na przyszły rok.

5.      Podczas cięcia w tym terminie zmniejsza się ryzyko porażenia drzew chorobami bakteryjnymi  i grzybowymi.

6.      Korony drzew po cięciu obniżającym będą lepiej doświetlone i przewietrzane.

7.      Przez wykonane  cięcie   drzew  owocowych    poprawia  się ich pokrój,   przez  co działki poprawiają również  swój wizerunek na zewnątrz.

8.      Nie należy obawiać się straty kwiatów usuniętych wraz z gałęziami  podczas cięcia drzew, ponieważ jest to dla obficie kwitnącego drzewa również sposób przerzedzania zawiązków. Poza tym, do dobrego plonowania drzewa wystarczy tylko  owocowanie z 10 % kwiatów.



Wersja do druku Wersja do druku | Mapa witryny Poleć tę stronę Poleć tę stronę
© Adrianna Kosowska

Ta strona została utworzona za pomocą 1&1 MyWebsite Personal .